Tuesday, December 10, 2013

Vitamin Untuk Perokok Tegar


Anda perokok tegar??
Suami perokok??
Anak, adik & abang perokok??
Ayah dan datuk perokok??

Jika ada di kalangan kita yang memilih untuk menjadi seorang perokok tegar, semestinya kita sebagai seseorang yang di sisi mereka perlu melindungi diri sendiri dan diri mereka sebanyak mungkin daripada kesan-kesan negatif akibat merokok.

Hati merupakan organ terbesar dalam badan manusia dan berkeupayaan dalam membina semula. Contohnya, serangan jantung akan merosakkan otot atau organ jantung. Tetapi serangan kepada hati akibat pengambilan alkohol berlebihan boleh merosakkan hati. Namun, hati mampu membaiki organnya sendiri. Hati boleh dianggap sebagai INDUSTRI PEMPROSESAN dalam tubuh manusia, menjalankan fungsi-fungsi kritikal untuk membaiki dan memproses segala tindakbalas yang berlaku.

 FUNGSI HATI
 Rembesan hempedu
Cecair rembesan ini disimpan di dalam pundi hempedu untuk dikeluarkan apabila kita perlu ketika penghadaman. Hempedu adalah perlu untuk pencernaan lemak; ia memecahkannya kepada lapisan yang lebih kecil (small globule). Hempedu juga membantu dalam penyerapan vitamin larut lemak; A,D,E, F, K dan membantu mengasimilasikan kalsium. Hempedu juga menukarkan Beta Karotena kepada vitamin A

Bertindak sebagai detoksifikasi
 Metabolisme protein dan penapaian bakteria makanan dalam usus menghasilkan ammonia yang didetoksifikasikan oleh hati. Hati mengawal metabolisme protein. Untuk detoksifikasikan ammonia, hati juga menggabungkan bahan-bahan toksik termasuk sisa metabolik, sisa racun serangga, dadah, alkohol dan bahan kimia dengan bahan-bahan lain yang kurang toksik. Bahan-bahan ini kemudiannya dikumuhkan dari buah pinggang. Oleh itu, dalam usaha mempunyai fungsi hati yang betul, kita juga mesti mempunyai fungsi buah pinggang yang betul

 Mengawal paras gula dalam darah
 Dengan menukarkan tiroksina-hormon tiroid ke dalam bentuk yang lebih aktif. Penukaran yang tidak mencukupi oleh hati boleh menyebabkan hipotiroidisme. Hati mewujudkan GTF (faktor toleransi glukosa) dari kromium dan glutation. GTF diperlukan oleh insulin untuk mengawal paras gula dalam darah dengan betul. Gula yang berlebihan akan disimpan dalam badan sebagai glikogen dan kemudian ditukar kembali kepada gula apbila diperlukan untuk tenaga. Hati juga memecahkan hormon seperti estrogen, adrenalin dan insulin.

 Penting dalam metabolisme lemak
Penting dalam sintesis asid lemak dari asid amino dan gula, iaitu ketika pengeluaran kolesterol, lipoprotein dan phospholipid dan ketika pengoksidaan lemak untuk meghasilkan tenaga. Di mana, makanan berlebihan akan ditukarkan kepada lemak di dalam hati yang kemudian diangkut ke tisu lemak badan untuk penyimpanan.

Kajian menunjukkan bahawa kandungan utama di dalam Shaklee DTX Complex; ekstrak biji benih pokok susu tisel menyokong keupayaan badan menghasilkan protein bagi membantu menjana semula sel-sel hati.

DTX Complex mengandungi bahan ekstrak yang sangat penting dari biji benih pokok susu tisel yang menghasilkan 80% silymarin. Ia turut mengandungi bahan-bahan yang digabungkan secara unik dan saintifik; ekstrak daripada Schizandra dan cendawan Reishi (herba yang kaya dengan anti-oksidan) dan ekstrak daripada dandelion, kunyit dan articok (herba yang membantu mengekalkan aliran hempedu).

Antara vitamin lain yang dicadangkan:

Coq10- menyokong penghasilan tenaga untuk jantung
VIVIX - mengimpak 4 mekanisme utama penuaan selular
Nutriferon - merangsang sistem imun
Vitamin C - Antioksidan. Merokok mengurangkan vitamin C secara mendadak
B-Complex - Perlu dalam sistem selular enzim perokok yang rosak
Caratomax - Pemulihan membran mukosa, Perlindungan peparu
Alfalfa - Detoksifikasi yang melindungi peparu, hati, otak & tisu

No comments:

Post a Comment