Monday, August 11, 2014

FIBROID OH FIBROID

Dengar nama pun dah takut
Ini musuh utama kaum hawa
Takut bila disahkan ada fibroid dalam rahim. Hidup tak keruan dibuatnya walaupun secara amnya fibroid ni tak menganggu kehidupan harian diperingkat awal.

Fibroid adalah salah satu jenis penyakit yang berkaitan dengan rahim. Kebiasaannya, fibroid terjadi kepada wanita yang berusia sekitar 30-an hingga 40-an, iaitu dalam lingkungan usia subur (peringkat reproduktif) dan akan kembali mengecut (mengecil) apabila seseorang wanita itu sudah mengalami menopaus atau putus haid. Kebanyakan wanita yang mengalami fibroid tidak mempunyai gejala atau tanda-tanda. Hanya 20 hingga 30 peratus sahaja yang mungkin menunjukkan gejala yang dihadapi bergantung pada saiz, lokasi dan bilangan fibroid.


Last 2 months Nisa ada jual GLA Complex dan Vitamin E pada seorang akak ni. Katanya kalau boleh nak kecutkan fibroid sebabnya doktor sahkan fibroid dia sebesar 8cm dan dia kerap rasa sebu diperut dan kerap buang air kecil.

Fibroid pelbagai size ihsan En Google

Setelah 2 bulan mencuba GLA Complex dan Vitamin E, akak ni pun pegi ke klinik untuk scan dan alhamdulillah fibroid mengecut daripada 8cm kepada 5.3cm.
Gembira bukan kepalang akak tu...Nisa pulak mesti la double triple gembira sbb customer gembira

Antara gejala yang sering dialami oleh penghidap fibroid adalah:

1)  perubahan haid yang banyak
2) sakit semasa hubungan seks
3) mungkin kerap membuang air kecil dan juga air besar
4) pembesaran dalam rahim dan perut
5) keguguran dan infertiliti

Ini adalah kerana fibroid yang membesar kebiasaannya akan memberikan tekanan pada organ yang berada di sekitar rahim (uterus), iaitu pundi kencing dan hujung usus (rektum). Akibatnya, seseorang wanita akan mengalami masalah kencing seperti kerap kali hendak kencing, sering kali tidak dapat mengawal kencing atau kadang-kadang sukar untuk kencing.

Jika hal ini berterusan, air kencing akan bertakung di dalam pundi kencing dan akan menyebabkan seseorang wanita itu berisiko mendapat jangkitan kuman pada pundi kencing. Apabila ini berlaku, wanita itu akan berasa pedih atau sakit ketika kencing. Apabila fibroid menekan pada usus pula, ia akan menyebabkan simptom seperti sembelit atau sukar untuk membuang air besar.

Ada fibroid yang mencetuskan gejala dan ada juga yang berlaku tanpa sebarang gejala. Gejala wanita mengalami fibroid adalah berdasarkan lokasi fibroid itu sendiri. Lokasi fibroid akan memberikan gejala kepada penghidapnya dan sering mempengaruhi gejala yang dialami oleh seseorang itu dan sesetengah kes, rawatannya berbeza-beza. Ada sesetengah pesakit yang menghidap fibroid mengalami perdarahan yang berlebihan dan berpanjangan setiap kali mereka mengalami haid dan kadangkala mereka juga mungkin mengalami masalah ketidaksuburan atau infertiliti.

Fibroid antara punca infertiliti dalam kalangan kaum wanita. Perkataan infertiliti sudah cukup untuk menyalakan api ketakutan bagi pasangan suami isteri yang mengimpikan cahaya mata lebih-lebih lagi bagi mereka yang belum mempunyai anak. Begitu jugalah masalah fibroid dalam kalangan kaum wanita, ia pasti akan menimbulkan seribu kerisauan dalam hati mereka. Akan tetapi, harus diingatkan tidak semua wanita yang menghidap fibroid akan mengalami masalah infertiliti. Jika berlaku, maklumat dan pengetahuan mengenai permasalahan tersebut dan cara rawatan perlu dicari. Seterusnya, penghidap hendaklah berjumpa dengan doktor untuk mendapatkan nasihat, menjalani pemeriksaan dan berbincang tentang perawatan yang dapat ditawarkan.

Tidak semestinya semua wanita yang mengalami ketumbuhan fibroid tidak boleh mengandung kerana ramai juga wanita yang mempunyai fibroid, masih boleh mengandung. Lebih kurang 5% daripada penghidap fibroid terutamanya fibroid jenis submukosa atau fibroid yang besar mempunyai kesukaran untuk mengandung kerana kehadiran fibroid akan mengubah dinding rahim dan menyebabkan sukar untuk penempelan janin pada dinding rahim.

Sekiranya fibroid itu terlalu besar, ia juga akan menyebabkan salur Fallopio tersumbat sehingga seseorang itu sukar untuk hamil. Kadang kala ia juga boleh menimbulkan masalah kedudukan bayi yang tidak normal seperti songsang, melintang atau sebagainya. Adakalanya fibroid menyekat kelahiran bayi kerana pertumbuhannya terlalu besar dan tidak membolehkan kepala bayi turun ke rongga pelvik.

Tidak semua wanita mengalami gejala seperti disebutkan itu. Fibroid yang kecil tidak memberikan sebarang gejala dan tidak memerlukan sebarang rawatan. Akan tetapi, jika seorang wanita mempunyai salah satu gejala yang telah disebutkan itu, tidak semestinya dia menghidap fibroid. Di nasihatkan supaya anda berjumpa doktor dan menjalani pemeriksaan lanjut.

Alternatif lain yang boleh dibuat jika anda disahkan menghidapi fibroid ialah dengan mengambil GLA Complex. Fungsi GLA ialah ia akan mengurangkan keradangan & saiz fibroid dengan mengimbangi semula hormon wanita. Selain daripada itu, vitamin ACE (carotomax,vita C & vita E) juga digalakkan untuk diambil kerana vitamin ACE ini akan menghalang radikal bebas & fibroid daripada berulang.GLA Complex mmg wajib dalam set untuk kecutkan fibroid
Carotomax antara vitamin yang perlu selain daripada Vitamin E


Ramai yang dah cuba set fibroid ni dan mereka semua gembira bila fibroid mereka mengecut dengan bantuan Shaklee dan izin Allah.
Kita harus dan wajib berusaha dan selebihnya kita serahkan kepada Allah


Berminat dengan set Fibroid Shaklee?
Tinggalkan comment/ wassap Nisa 017-3745383
Penghantaran percuma untuk Semenanjung Malaysia

No comments:

Post a Comment